Δυτική Αττική: Η ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, στους πρόποδες των Γερανείων ορέων, είναι ιδανικός προορισμός για όταν έχεις τη διάθεση να τηλεμεταφερθείς σε έναν μικρό -και για πολλούς- cult γαλαζοπράσινο παράδεισο. Κι όταν λέμε παράδεισο, το εννοούμε: έλατα και πεύκα ως το κύμα, παιχνίδια στην άμμο και θαλάσσιες δραστηριότητες (ψάρεμα, καταδύσεις, surfing) , καθαρές παραλίες σε μια νοητή ευθεία και ενίοτε σκιερές καβάτζες για ελεύθερο κάμπνινγκ, απέχοντας το πολύ ένα δίωρο από το σπίτι σου (αν μένεις στην Αθήνα) και μάλιστα διασχίζοντας μια μαγευτική διαδρομή που καταλήγει στον κόλπο Αλκυονίδων και συνεχίζει μέχρι και το Πόρτο Γερμενό.
Αλεποχώρι
Το ορμητήριο των Αθηναίων κατά των Πελοποννησίων (461 π.Χ.), σήμερα συνιστά το ιδανικό καλοκαιρινό σκηνικό. Φρέσκο ψάρι από το Κορινθιακό πέλαγος (ανάλογα με την εποχή) για να απολαύσεις το ουζάκι σου χαλαρώνοντας σε βοτσαλωτά ακρογιάλια. Το επισκέπτονται οικογένειες με παιδιά και όσοι διαθέτουν εξοχικά στην περιοχή. Προσωπική μας γαστρονομική επιλογή η ταβέρνα «Αιγειρούσα» (πάνω στο κύμα), που φέρει και το αρχαίο όνομα του Αλεποχωρίου.
Ψάθα
Επόμενη στάση για κολύμπι, η Ψάθα. Στους μεγαλύτερους, είναι γνωστή από τις ταινίες με το Νίκο Κούρκουλο, ενώ στους απανταχού φυσιολάτρες για την απέραντη θέα στις Αλκυονίδες νήσους (ή καλά νησιά) και τις πεζοπορικές αποδράσεις (το τοπίο αλλάζει εντυπωσιακά καθώς αφήνεις τη θάλασσα και πλησιάζεις στο ζωογόνο βουνό). Με φόντο τους εξωτικούς καλαμιώνες, μια σειρά beach-bar, ένα μικρό λιμανάκι με αγκυροβολημένες βαρκούλες, πεντακάθαρα, κρύα βαθυγάλαζα νερά, πευκοδάση παντού και κάπου εκεί στην άκρη με τα κοφτερά βράχια, μια χούφτα ψαροταβέρνες να λειτουργούν χειμώνα-καλοκαίρι, ο χρόνος μοιάζει να επιμηκύνεται με μια τέτοια εκδρομή.
Πόρτο Γερμενό
Εδώ η επιλογή ανάμεσα σε βουνό ή θάλασσα είναι αποκλειστικά δική σου. Φεύγοντας από την Ψάθα, κάνε στάση και ακολούθησε με το βλέμμα το μονοπάτι του ήλιου πάνω στη θάλασσα υπό την αγκαλιά του όρους Πατέρας και του μυθικού Κιθαιρώνα. Ο δρόμος θα σε οδηγήσει στον κόλπο του Πόρτο Γερμενό, γνωστό και ως η αρχαία πόλη Αιγόσθενα (που σημαίνει δυνατό κύμα). Ατμόσφαιρα από νησί της δεκαετίας του ’70, με έναν πεζόδρομο που περιτριγυρίζεται από τουριστικά μαγαζιά και ταβέρνες, αρκετά decadence σκηνικό λόγω των εγκαταλειμμένων εξοχικών, ενδιαφέροντας βυθός και πανέμορφα ηλιοβασιλέματα (είτε από το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθενών, ή πίνοντας το καφεδάκι σου από την ταράτσα του ξακουστού «Εν πλω»). Κρυμμένο μέσα στους ελαιώνες, το κάστρο της αρχαίας Αιγόσθενας με τα πέτρινα τείχη του 4ου αιώνα π.Χ., ήταν το ιερό του μάντη και θεραπευτή Μελάμποδα, ενώ στον περίβολο θα βρεις και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.