ℹ Το Ναύπλιο είναι παραθαλάσσια πόλη στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρωτεύουσα του δήμου Ναυπλιέων και έχει 15.000 περίπου μόνιμους κατοίκους.
ℹ Βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτογραμμή του Αργολικού κόλπου και αποτελεί διοικητικό κέντρο και το σπουδαιότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου, με κυριότερη δραστηριότητα τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων.
ℹ Μαζί με το διπλανό Άργος, είναι το κύριο αστικό κέντρο στην Πελοπόννησο με τις περισσότερες εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
ℹ Στην πόλη λειτουργεί Δημόσιο ΙΕΚ (Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), Τμήμα Θεατρικών Σπουδών που υπάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς και ερευνητικό παράρτημα της έδρας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Harvard, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία της πόλης.
ℹ Είναι αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας και έχει χαρακτηριστεί με νομοθετική ρύθμιση παραδοσιακός οικισμός, διατηρώντας αναλλοίωτη την οικιστική της εικόνα από το παρελθόν. Μάλιστα, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις με μεγάλο αριθμό διατηρητέων κτιρίων (352 διατηρητέα).
ℹ Συνιστά την πρώτη περιοχή του ελληνικού κράτους με αμιγώς αστικό χαρακτήρα, μια ατμοσφαιρική πόλη για ρομαντικούς, λάτρεις της ιστορίας και των περιπάτων και για θιασώτες της νοσταλγικών περιηγήσεων.
Η «Νάπολη της Ανατολής» για τους Βενετούς ή αλλιώς και Ανάπλι, θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για σαββατοκύριακο όλες τις εποχές του χρόνου, ιδανικός για καλοκαιρινές διακοπές ή για μια ολιγοήμερη χειμερινή απόδραση.
Ως παραθαλάσσια πόλη, προσφέρει στον ταξιδιώτη καλοκαιρινές βουτιές στην παραλία Αρβανιτιάς που είναι η πιο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη (10 λεπτά με τα πόδια από κάθε σημείο της πόλης), αλλά και στις παρακείμενες ακτές του Αργολικού Κόλπου που βρίσκονται σε διπλανά χωριά σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Οι συνολικά 15 παραλίες είναι: Καραθώνα, Καστράκι, Κονδύλι, παραλία Αρβανιτιάς, παραλία αρχαίας Ασίνης, παραλία Βιβαρίου, παραλία Ιρίων, παραλία Κάντιας, παραλία Μύλων, παραλία Νέας Κίου, παραλία Νεράκι, παραλία Πλάκας Δρεπάνου, Ψιλή Άμμος και 2 παραλίες Κιβερίου.
Η πόλη
ℹ Το Ναύπλιο χαρακτηρίζεται από τα γραφικά πλακόστρωτα στενά, τις δρομόσκαλες και τους πεζόδρομους στην «παλιά πόλη», τα ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια με τα ζωηρά χρώματα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τα περίτεχνα κάγκελα, τις πολλές πλατείες που στολίζονται από προτομές αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης και τους παλιούς ναούς, τις τουρκικές κρήνες και τα αναρίθμητα ιστορικά μνημεία.
ℹ Στην πόλη συναντώνται 3 σπουδαία κάστρα (Μπούρτζι, Παλαμήδι, κάστρο Ακροναυπλίας), πολλά αγάλματα αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, αξιόλογα κρατικά μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και χώροι τέχνης (Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης, Μουσείο Κομπολογιού, Μουσείο Παιδικής Ηλικίας Ναυπλίου, Μουσείο Ποτοποιίας Καρώνη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου», Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, Εκκλησιαστικό Μουσείο Ευαγγελίστριας).
ℹ Η παλιά πόλη του Ναυπλίου συνιστά το ιστορικό κέντρο, την επιτομή της αισθητικής και τον πυρήνα της διασκέδασης και είναι μια από τις καλύτερα δομημένες παλιές πόλεις της Ελλάδας. Μέσα στα στενά της και στα αναπαλαιωμένα αρχοντικά «φωλιάζουν» καλαίσθητες καφετέριες, wine bars, μικροί ξενώνες και πολυτελή boutique ξενοδοχεία, ταβέρνες με σπιτικό φαγητό και κουτούκια με μεζέδες.
ℹ Είναι ιδανική πόλη για περπάτημα ή και για ποδήλατο (υπάρχουν ενοικιαζόμενα δημοτικά ποδήλατα σε κεντρικό σημείο), καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Εναλλακτικός τρόπος περιήγησης είναι το τρενάκι που ξεκινά από την προκυμαία και κάνει το γύρο της παλιάς πόλης.
ℹ Εκτός των άλλων, είναι μια πόλη όπου διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ πολιτισμού και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις (Φεστιβάλ Ναυπλίου, Μαραθώνιος Ναυπλίου, Έκθεση Βιβλίου Ναυπλίου, Ναυτική Ναυπλιάδα, Artiva Band Festival).
ℹ Η πόλη έχει πάμπολλες εκκλησίες, μερικές εκ των οποίων στέκουν ως φάροι πίστης για πολλούς αιώνες και παρά τις αλλεπάλληλες καταστροφές από τους κατακτητές. Από αυτές ξεχωρίζουν: ο Άγιος Αναστάσιος (που είναι και ο πολιούχος και προστάτης της πόλης), ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου (του 16ου αιώνα με το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Νταβίντσι και το θρόνο όπου καθόταν ο Βασιλιάς Όθωνας), ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (έξω από τον οποίο δολοφονήθηκε το 1831 ο 1ος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας), η καθολική Εκκλησία Μεταμόρφωσης που έχει μείνει γνωστή ως «Φραγκοκκλησιά», ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Σοφία στη γειτονιά του Ψαρομαχαλά (ο παλιότερος σωζόμενος ναός στην πόλη), η Αγία Τριάδα στο συνοικισμό της Πρόνοιας, η Ευαγγελίστρια και το χτισμένο μέσα σε βράχο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων από την εποχή της 2ης Ενετοκρατίας (1686-1715) επίσης στην Πρόνοια, το εκκλησάκι της Παναγίτσας στην Αρβανιτιά, το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα μέσα στο Κάστρο του Παλαμηδίου, ο ναός Γενέσιο της Θεοτόκου του 15ου αιώνα με το μνημείο στο σημείο που βασανίστηκε ο Άγιος Αναστάσιος από τους Τούρκους.
ℹ H αιωνόβια ελιά με τον τεράστιο κορμό που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Αναστασίου και δίπλα από το ναό Γενέσιο της Θεοτόκου, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων. Κάποιοι μάλιστα, ταυτίζουν την αντοχή της ελιάς στο χρόνο με την ευλογία του Αγίου, αφού σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτό το σημείο μαρτύρησε ο πολιούχος της πόλης το 1655 στα χέρια των Τούρκων. Εκεί βρίσκεται και το Ψηφιδωτό του.
Διαμονή
Στις επιλογές περιλαμβάνονται πανέμορφα ανακαινισμένα αρχοντικά προηγούμενων αιώνων που στεγάζουν σήμερα μικρά ξενοδοχεία, πολυτελή boutique hotels, ατμοσφαιρικές σουίτες, πετρόχτιστους παραδοσιακούς ξενώνες με ολάνθιστες αυλές και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλα εναρμονισμένα με το ύφος της πόλης και με έκδηλο σεβασμό…
Αξιοθέατα και Δραστηριότητες
Στην Πλατεία Σταϊκοπούλου υπάρχει η Πύλη της Ξηράς και ο ανδριάντας του Σταϊκόπουλου (που έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Νικόλα το 1966)…
Δες παρακάτω το Gallery που ακολουθεί:
Φαγητό
Από τα φαγητά που επίσης πρέπει να γευτείς όταν έρθεις στο Ναύπλιο είναι και οι γκόγκες, τα χειροποίητα μακαρόνια της Αργολίδας που παρασκευάζονται από αλεύρι, αλάτι και νερό και έχουν τη μορφή κοχυλιού. Μετά το βράσιμό τους, περιχύνονται με καυτό λάδι (ή βούτυρο) και σερβίρονται με τριμμένη τοπική μυζήθρα, που λιώνει με το καυτό λάδι, προσδίδοντας…
Κοντινές Εξορμήσεις
Πολύ κοντά στο Ναύπλιο υπάρχουν μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα όχι μόνο της Αργολίδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, που αξίζει να επισκεφτείς…
ℹ Η ασύγκριτη γραφικότητα της πόλης και η κοντινή απόσταση από την Αθήνα (140 περίπου χιλιόμετρα) έχουν συντελέσει να έχει συνεχή τουριστική κίνηση καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
ℹ Τα τελευταία χρόνια θεωρείται από τους ξένους και ως ένας από τους ανερχόμενους προορισμούς κρουαζιέρας, καθώς από εδώ οι επιβάτες επισκέπτονται την Επίδαυρο και τις Μυκήνες.
Ιστορικά
ℹ Το Ναύπλιο είναι από τις πιο σημαντικές πόλεις που καθόρισαν την τύχη της Ελλάδας και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική απελευθέρωση από τους Τούρκους. Εδώ ορίστηκε έδρα της προσωρινής κυβέρνησης (1823), εδώ τυπώθηκε το πρώτο ΦΕΚ (Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) το 1825, εδώ έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια, εδώ ιδρύθηκε το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο στην Ελλάδα, εδώ έζησε η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης Mαντώ Mαυρογένους από το 1824 έως το 1831, εδώ στέφθηκε βασιλιάς του πρώτου ελληνικού κράτους ο Όθωνας (1833) κι εδώ φυλακίστηκε αλλά και έζησε μέρος της ζωής του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
ℹ Το Ναύπλιο θεωρείται η «πόλη των Φιλελλήνων», καθώς εδώ ενδυναμώθηκε το κίνημα του Φιλελληνισμού και έφταναν όλοι οι φιλέλληνες, άνθρωποι του πνεύματος και στρατιωτικοί που ήθελαν να βοηθήσουν στην Ελληνική Επανάσταση.
ℹ Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης.
Μεγάλες γιορτές για το Ναύπλιο είναι:
ℹ Μεγάλες γιορτές για το Ναύπλιο είναι: του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο ναό της Ευαγγελίστριας, η 1η Φεβρουαρίου που είναι καθολική αργία για τη γιορτή του πολιούχου και προστάτη της πόλης Αγίου Αναστασίου με τη μεγάλη λιτανεία της εικόνας του, η 27η Σεπτεμβρίου ως επέτειος μνήμης της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα (1831), και η τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου που συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους και της άλωση του Παλαμηδίου.
ℹ Το Μάιο του 2017 πραγματοποιήθηκε στην πόλη το Mediterranean Yacht Show, φιλοξενώντας 96 πολυτελείς θαλαμηγούς και προσελκύοντας Έλληνες και ξένους yacht brokers.
#Fun Facts
Η γνωστή λέξη «Ψωροκώσταινα» που έχει μείνει στην ιστορία και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, προέκυψε από το Ναύπλιο. Σύμφωνα με αναφορές, η Ψωροκώσταινα ήταν η Πανωραία Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινα, από αρχοντική οικογένεια από το Αϊβαλί, η οποία κατέφυγε στο Ναύπλιο το 1821 μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό όπου έχασε τον άντρα της και τα 5 παιδιά της. Σε έναν έρανο που έγινε το 1826 για την ενίσχυση των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι, η Ψωροκώσταινα προσέφερε όλα της τα υπάρχοντα, ένα ασημένιο δαχτυλίδι κι ένα γρόσι. Έκτοτε, η «Ψωροκώσταινα» χρησιμοποιείται για την αναφορά στο ελληνικό κράτος που βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια των κατοίκων παρά στην οργανωμένη διαχείριση των εσόδων από την κυβέρνηση.